Кулинарните фотографи често избират 35 mm обектив за заснемане на снимки отгоре, защото е достатъчно широкоъгълен, за да вмества в кадъра реквизити, като прибори за хранене и съставки от рецептата. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM при 1/125 s, f/2.5 и ISO800. © Natasha Alipour-Faridani
Кулинарната фотография е възнаграждаващ начин да експериментирате с вашия фотоапарат Canon – и не само защото можете да изядете обекта си в края на фотосесията. Отделете време, за да аранжирате съставките на храната, да контролирате осветлението и да регулирате прецизно настройките си, и ще откриете, че можете да създадете снимки на храни, които си струва да вкусите.
Има обаче някои елементи от оборудването, които могат да ви помогнат да извлечете най-доброто качество от вашия фотоапарат. Стативът може да бъде полезен, когато снимате храна директно отгоре, при слаба светлина или когато снимате екстремни близки планове, въпреки че гамата от обективи на Canon с технологията за стабилизиране на образа (IS) също наистина ще помогне в тези ситуации. Добавянето на светкавица Speedlite на Canon или друга форма на изкуствено осветление към оборудването ви може да предложи повече творчески възможности, когато искате да придадете на кулинарната си фотография професионално усещане.
Надграждането на вашия обектив може да има най-голямо влияние върху кулинарната ви фотография. Много обективи ви позволяват да фокусирате достатъчно близо, за да улавяте малки детайли, но само истински макрообектив ви дава увеличение от поне 1x. Това означава, че обектът се улавя от сензора в мащаб 1:1 или реален размер, когато обективът е настроен на своето минимално разстояние за фокусиране.
Макрообективът е идеален за разкриване на скритите текстури, сложните шарки и фини структури на храната, които иначе биха могли да останат незабелязани – но кулинарната фотография не е само това. Тук ще разгледаме най-добрите варианти за обективи за фотоапарати Canon EOS.