Подобряване на кулинарната фотография: как да станете професионалист

Кулинарният фотограф и посланик на Canon Yasmin AlBatoul обяснява как е развила кариерата си и предлага съвети за начинаещи фотографи.
Чай, разпръскващ се във въздуха от висока шарена чаша върху чаена чинийка.

Кулинарната фотография остава популярна както винаги, като всеки ден изпълва милиони канали в Instagram. Но с толкова много налично съдържание, за начинаещите кулинарни фотографи става все по-трудно да се откроят от тълпата. Открийте как можете да накарате дори най-простите ястия, създадени у дома, да изглеждат достойно за звезда Michelin.

Един фотограф, който успешно се е развил от аматьор в професионалист, е посланикът на Canon Yasmin AlBatoul. Самоука и живееща в Батна, Алжир, Yasmin има лесно разпознаваем стил, използващ движение и енергия, за да накара кадрите си да се открояват. „Това, което намирам за най-интересно, е предизвикателството да превръщаме нещо нормално, нещо, което виждаме всеки ден, като храна, в нещо красиво и артистично“, казва тя.

Yasmin започнала да се занимава с фотография в ранните си тийнейджърски години, вдъхновена от френските каталози за интериорен дизайн на дядо си. „Някои имаха повече от 4000 страници и аз обикновено прекарвах толкова много време, разглеждайки ги, като си мечтаех да мога да направя сама такива снимки.“

Няколко години по-късно Yasmin се включила в социалните мрежи, като използвала уроци в YouTube, за да се запознае с ръчните настройки на своя Canon EOS 600D (сега вече предшественик на Canon EOS 850D). Тъй като опитът ѝ нараствал, нараствала и нейната популярност и недълго след това тя се превръща в напълно подготвен професионален кулинарен фотограф. Днес тя има близо 50 000 последователи в Instagram и много реализирани професионални проекти.

Yasmin е в чудесна позиция да разсъждава върху постиженията си и тук тя разкрива основните уроци, които е научила по пътя към успеха.

1. Експериментирайте с различни техники

Две чаши с яркорозова течност с плаващи венчелистчета в тях. Течността се излива от високо, предизвиквайки разпръскване в една чаша.

Yasmin казва, че ключът към нейния онлайн успех е намирането на уникален и впечатляващ стил – това й помогнало да се открои от тълпата. Заснето с Canon EOS R с обектив RF 24-105mm F4L IS USM при 85mm, 1/200 s, f/4 и ISO100. © Yasmin AlBatoul

Чиния с чурос върху маса, едно парче, потопено в купа с шоколадов сос, и едно, плаващо над купата.

Фокусирането върху конкретна зона или обект при кулинарната фотография дава възможност за повече креативност. Заснето с Canon EOS 5D Mark IV с обектив EF 100mm f/2.8L Macro IS USM при 1/200 s, f/6.3 и ISO250. © Yasmin AlBatoul

За да създадете свой собствен стил, Yasmin насърчава към повече експериментиране.

„Винаги ми се струва интригуващо, когато професионалните фотографи използват неконвенционални техники“, обяснява тя. „Лично аз обичам да използвам високи скорости на затвора, за да снимам летящи обекти или капки вода, създавайки интересни ефекти във фона. Това беше една от първите техники, която научих, когато започнах с ръчния режим.“ Рисуването със светлина е друг трик, който Yasmin използва, откакто все още се е занимавала с любителска фотография. Когато се извършва с контрол, казва тя, това може да добави красив, артистичен щрих към изображението.

За фотографите, които искат да заснемат движение като Yasmin, Canon EOS M50 е способен да заснема серия от снимки с 10 fps, за да гарантира, че нищо не се пропуска.

2. Развийте артистичната си страна

Асортимент от плодове, подредени сякаш във въздуха, набодени на вилица, на яркосин фон.

Създаването на онлайн общност е чудесен начин да видите какво вече е актуално и може да ви помогне да се свържете с последователи и да развиете марката си. Заснето с Canon EOS R с обектив RF 24-105mm F4L IS USM при 105 mm, 1/100 s, f/7.1 и ISO100. © Yasmin AlBatoul

Три пържени яйца, които сякаш плават в редица на жълт фон.

Yasmin все още използва фотоапарата, с който е започнала в началото, за заснемане на професионални изображения, доказвайки, че можете да получите висококачествени снимки, без да разполагате с голям бюджет. Заснето с Canon EOS R с обектив RF 24-105mm F4L IS USM при 70 mm, 1/125 s, f/4.5 и ISO100. © Yasmin AlBatoul

„Основното, което научих, е да привличам интерес, като създавам нещо различно“, казва Yasmin. „Нараства интересът към кулинарната фотография и съдържание на всяка платформа, така че всеки, който се интересува от това да е кулинарен инфлуенсър, трябва да има предвид артистичната страна на работата си.

„Помислете за естетиката“, казва тя. „Снимките на храна обикновено си приличат, така че създайте свой собствен стил. Добрите кулинарни инфлуенсъри имат отличителен стил и като развиете артистичната си страна, ще можете да постигнете уникален резултат.“

3. Изграждане на ваша общност

Жълта супа, която бива изсипвана в купа, разпръсквайки течността във въздуха.

Техниката на Yasmin добавя движение и забавление към изображенията ѝ, отличавайки ги от снимки тип натюрморт. Заснето с Canon EOS R с обектив RF 24-105mm F4L IS USM при 105 mm, 1/160 s, f/6.3 и ISO200. © Yasmin AlBatoul

В море от съмишленици фотографи Yasmin знае, че единственият начин да се открои, е да покаже нещо ново. „Осъзнах, че има много кулинарни тестери и кулинарни туристи в платформи като Instagram, но много малко от тях са действителни кулинарни фотографи. Това беше моят пробив. Помислих си – „защо да не споделям съдържание от гледна точка на кулинарен фотограф?“

„Когато започнах, в Алжир нямаше много кулинарни фотографи, така че си помислих, че може да е интересно да проуча тази област. Готвенето е важна част от нашата култура тук, в Алжир, ние отдаваме голямо значение на храната, така че темата ми се стори напълно естествена.“

Социалните мрежи научили Yasmin колко ценна е връзката с хората. Фокусът върху създаването на мрежа от последователи ѝ помогнал да расте, както като фотограф, така и като инфлуенсър.

„Когато започнах да публикувам снимки, обратната връзка ми даде увереност да продължа с това мое начинание“, казва тя. „Това да стана инфлуенсър ме научи, че хората се интересуват от това, което правя: те искат да знаят повече. И когато моето онлайн „семейство“ расте, това поражда интерес към съдържанието, което създавам.“

4. Обективите отварят вратата към творчеството

Кадър в близък план на печени кестени, като единият от тях е с напукана черупка.

Можете да изследвате различните текстури и шарки на храната, като използвате макро обектив. Заснето с Canon EOS R с обектив RF 24-105mm F4L IS USM при 105 mm, 1/200 s, f/8 и ISO100. © Yasmin AlBatoul

Професионалните снимки не се нуждаят от професионален бюджет. „Започнах с Canon EOS 600D, защото това е идеален фотоапарат за начинаещи: достъпен и предлагащ добро качество. Според мен той е един от най-надеждните на пазара“, казва Yasmin. Но скоро след като Yasmin започва да снима, тя открива, че се стреми да надскочи възможностите на обектива от комплекта на фотоапарата. „Резултатите бяха добри, но исках да са още по-добри, затова избрах Canon EF 50mm f/1.8 STM“, казва тя.

Yasmin установява, че всеки нов обектив предлага нови творчески възможности. „Широкият отвор на диафрагмата означаваше, че е възможно да се постигне разфокусиран фон, което добавя чар и сила към снимката. Веднага можех да видя подобрението, особено в детайлите, цветовете и цялостното качество.“

Yasmin също използва обектив Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM, който тя комбинира най-често със своя Canon EOS 5D Mark IV. „Това е любимият ми обектив. Макро режимът издига кулинарната ми фотография на друго ниво, придава ѝ по-наситена и по-ярка визия, напоена с текстура и детайли.“

Други обективи, които трябва да разгледате, включват обектив EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM за EOS M50 или можете да използвате EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM в комбинация с DSLR.

5. Продължавайте да усвоявате нови умения

Розов чайник, наливащ чай в чаша, носеща се във въздуха над чаена чинийка.

Експериментирането с обективи, като например макрообектив, може да направи заснетите изображения уникални, любимият обектив на Yasmin е Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM. © Yasmin AlBatoul

Купчина купи, които се пълнят с ориз, изсипван от дървена лъжица, носеща се над тях.

Наличието на стремеж към постоянно усъвършенстване е от ключово значение за всеки, който иска да следва стъпките на Yasmin. Заснето с Canon EOS 5D Mark IV с обектив EF 100mm f/2.8L Macro IS USM при 1/160 s, f/9 и ISO100. © Yasmin AlBatoul

Решаващ аспект на дългосрочния успех на Yasminе е нейната способност и желание да научава нови неща, дори като вече утвърден професионалист.

„Когато видя снимки, заснети преди две или три години, наистина оставам доволна от резултата, но и щастлива, че съм продължила да се подобрявам, защото знам, че мога да се справям много по-добре сега“, казва тя. „Тайната за това е проста – просто продължавайте да учите. Ето защо съм повече от щастлива да споделя моя съвет с всеки, който иска да се подобри.“



Можете да проследите кулинарното пътешествие на Yasmin в нейния Instagram @yasmin_albatoul

Написано от Natalie Denton

Свързани продукти

Свързани статии

Как да снимате храна като професионалист

Запознайте се с ръководството на Yasmin Albatoul за снимане на храна, овладяване на композицията, скрити реквизити и техники, с които да вдъхнете живот на снимките си.

Как да снимате висококачествени видеоклипове на храна като професионалист

Jessie Bakes Cakes натрупа повече от 100 000 последователи със своите страхотни видеоклипове на храна. Тук тя обяснява как да овладеете заснемането на видеоклипове на храна.

Отпечатайте своя книга с рецепти

Natasha Alipour-Faridani относно това как да снимате и отпечатате своя собствена книга с рецепти.

Макро кулинарна фотография

Създавайте интересна абстрактна фотография на храна с помощта на макрообективи на Canon.